مسجد جامع اصفهان موزهای است از تحول و تکامل معماری ایرانی در طول چهارده قرن تاریخ ایران پس از اسلام. واقعیت عینی تونل زمان را با گشت زدن در مسجد جامع اصفهان میتوان لمس کرد.
اینجا مکان مقدسی است که در ابتدا جایگاه یک آتشکده عصر ساسانی بوده، سپس یک مسجد ساده در قرن دوم و سوم هجری بر روی آن بنا شده.
بعد از آن، دیلمیان، سلجوقیان، ایلخانیان، مظفریان، تیموریان، ترکمنها، صفویها، افغانها و قاجارها یا توسعهاش دادهاند یا مرمتش کردهاند.
از طرفی طعمه حریق شده، از زلزله لرزیده و هم در جنگ بمباران شده و با این حال گنبد تاجالملک آن نهصد سال است که بدون برداشتن حتی یک ترک به حیات خود ادامه میدهد و اغراق نیست اگر بگوییم این گنبد یکی از کاملترین گنبدهای آجری بنا شده بر روی کره زمین است.
گفته میشود در مسجد جامع اصفهان از 484 تکنیک مختلف برای ساخت تاقهای قوسی استفاده شده است. علاوه بر همه اینها زیباترین محراب گچبری شده مساجد ایران، محراب الجایتو را میتوان در اینجا به تماشا ایستاد.
در مسجد جامع اصفهان شبستان صفویه، شبستان سلجوقی، شبستان آلمظفر، ایوانهای چهار طرف، مسجد الجایتو، آرامگاه علامه مجلسی، صفه حکیم، صفه عمربن عبدالعزیز، محراب دراویش، حوض، صحن، گنبد نظامالملک ، گنبد تاجالملک و.. از آثاری هستند که باید به دقت دیده شوند.